راینو (Rhinoceros) توسط برادران مک نیل (Mcneel) در سیاتل آمریکا متولد شد (شرکت مک نیل و همکاران در سال ۱۹۸۰ تاسیس شد) و در آن از سیستم نربز (Non-uniform rational B-spline) NURBSاستفاده شده که در واقع یک سیستم ریاضی برای محاسبه و ارائه منحنی ها و سطوح در گرافیک کامپیوتری است. سابقه نربز به سال ۱۹۵۰ میلادی بر می گردد که با توجه به نیاز در صنایع کشتیی سازی و اتومبیل به وجود آمد. از کسانی که در توسعه و پیشرفت این سیستم نقش اساسی داشتند می توان به دو فرانسوی به نامهای Pierre Bézier که در شرکت Renault و Paul de Casteljau که در شرکت Citroën مشغول به کار بودند، اشاره کرد. در ادامه این مطلب با معرفی و دانلود راینو نرم افزار قدرتمند طراحی و مدلسازی سه بعدی همراه ما باشید.
راینو سیستم قدرتمند مدلسازی بر اساس نربز
سیستم نربز ابتدا در صنعت خودرو و در نرم افزارهای مخصوص آن و سپس در زمینه های دیگر گرافیک کامپیوتری وارد شد. اصول ساخت سطوح در rhino بر ساخت منحنی ها استوار است.برای مدلینگ در محیط راینو ابتدا شبکه ای از منحنی ها در فضا ایجاد شده و سپس تبدیل به سطح می شوند.
نسخه ۱ در سال ۱۹۹۸ با بازار آمد که حاصل ۵ سال کار بر روی این نرم افزار توسط شرکت مک نیل بود. کم کم نسخه های زبان ژاپنی و کره ای در سال ۱۹۹۹ نیز منتشر شد. همچنین rhino از دو زبان Rhinoscript بر پایه VBScript و پایتون Python پشتیبانی می کند.
مزیت راینو نسبت به نرم افزارهای مشابه
راینو در واقع شبیه هیچ کدام از نرم افزارهای رقیبش نیست مخصوصا در بازار ایران رقیبهایی مثل سالیدورکس Solidworks، کتیا Catia و حتی ۳ds max در زمینه های طراحی صنعتی و معماری که تا چند سال پیش نرم افزارهایی اصلی در این زمینه ها بودند و کاملا در بازار ایران جای خود را باز کرده اند. گرچه این نرم افزارها هر کدام در زمینه های تخصصی نرم افزارهای بزرگ و قدرتمندی هستند و به سادگی نمیتوانیم آنها را مقایسه کنیم اما نکته ای که از این مقایسه می توان دریافت این است که راینو با پلاگین هایی که به آن اضافه می شود می تواند بسیاری از حوزه های دیگر طراحی را پوشش دهد. مثلا اگر یک کاربر کار طراحی محصول انجام دهد و با راینو کار کند می تواند براحتی با نصب یک پلاگین قابلیت های طراحی جواهرات را نیز داشته باشد اما با سالید یا کتیا یا مکس نی توانید به راحتی این کار را انجام دهید. در واقع پلاگین های راینو قدرت بسیار زیادی را به آن اضافه می کنند که نظیر آنرا حداقل در بین نرم افزارهای ذکر شده پیدا نخواهید کرد.
در هنگام انتخاب یک نرم افزار باید به خیلی از آیتم ها توجه کنیم که علاوه بر پست “معرفی و دانلود راینو نرم افزار قدرتمند طراحی و مدلسازی سه بعدی”، در یک مطلب جداگانه در سایت راینو توضیح داده شده است برای دیدن این مطلب به لینک زیر بروید:
سال های انتشار نسخه های مختلف راینو و پلاگین های آن به ترتیب عبارتند از:
- نسخه ۱ در اکتبر ۱۹۹۸
- نسخه ۲ در اوت ۲۰۰۱
- نسخه ۱ پلاگین فلامینگو Flamingo در دسامبر ۲۰۰۱
- نسخه ۳ در نوامبر ۲۰۰۲
- نسخه ۱ پلاگین پنگوئن Penguin در ژوئن ۲۰۰۳
- نسخه ۱ پلاگین بونگو Bongo در ژوئیه ۲۰۰۴
- نسخه ۴ در فوریه ۲۰۰۷
- نسخه بتای گرس هاپر Grasshopper در مارس ۲۰۰۸
- نسخه ۵ در اکتبر ۲۰۱۲
- نسخه برای مک در ژوئن ۲۰۱۵
- نسخه ۶ در فوریه ۲۰۱۸
تغییرات در نسخه های جدید راینو
نسخه ۲ راینو
نسخه ۲ راینو دارای کمبودهای بسیاری به عنوان یک نرم افزار حرفه ای بود البته برای زمان ارائه این نسخه یعنی سال ۲۰۰۰ زیاد هم بد نبود اما جوابگوی بسیاری از نیاز های یک مدلساز و طراح حرفه ای نبود. در نسخه خبری از تعداد زیاد پلاگین های راینو هم نبود. تنها پلاگینی که همراه راینو ۲ فروخته شد فلامینگو برای رندر بود. به هر حال راینو ۲ گر چه ۵ هزار نسخه فروش کرد اما عمر خیلی کوتاهی داشت و خیلی زود جای خود را به راینو ۳ داد.
نسخه ۳ راینو
نسخه ۳ راینو
در نسخه ۳ که در سا ۲۰۰۲ منتشر شد اتفاقات بسیاری هم در اینترفیس و رابط کاربری و هم در دستورات راینو افتاد که باعث شد مورد توجه بسیاری از طراحان در حوزه های مختلف قرار گیرد.
اینترفیس و ابزارهای راینو ۳
نسخه ۴ راینو
در نسخه ۴ راینو تغییرات بسیار زیادی اتفاق افتاد. اینترفیس راینو بهتر شد و ابزارهای زیادی به آن اضافه شد. بعضی از دستورات راینو ۳ که اشکالات اساسی داشتند همه اصلاح شدند. مثل دستور فیلت سالید که در نسخه ۳ بسیار ابتدایی و ضعیف بود و بسیاری از کاربران راینو برای فیلت آبجکت های ساخته شده در محیط راینو از سالید استفاده می کردند. یعنی آبجکت را با فرمت iges وارد سالید می کردند و بعد از زدن فیلت ها دوباره وارد راینو می کردند. برای دانلود راینو ۴ می توانید از لینک های پایین همین مطلب استفده کنید.
راینو ۴
در نسخه ۴ راینو علاوه بر بهبود دستورات موجود، دستوراتی در بخش سطح سازی راینو مانند Extrude Normal to Surface اضافه شدند. در بخش Surface Tools و Solid Tools نیز ابزارهای بسیار زیادی اضافه شدند. ابزار قدتمند Variable Radius Fillet نیز از نسخه ۴ به راینو اضافه شد. در بخش های دیگر راینو نیز ابزارهای جدیدی متولد شدند مانند دستور قدرتمند Cage در نوارابزار ترنسفورم Transform که به همراه چند دستور دیگر از این بخش در یک نوارابزار جدید به نام UDT یا Universal Deformation Tools ادغام شدند.
اتفاق دیگر راینو ۴ تعداد زیاد پلاگین هایی بود که به آن اضافه شد. پلاگین هایی قدرتمند مانند گرس هاپر Grasshopper که دنیای طراحی با راینو را کلا متحول کردند. این پلاگین ها به سرعت توسط شرکت های دیگر یا افرادی که با راینو کار می کردند زیاد شدند. علاوه بر پلاگین ها حالت گرافیکی پرزانته ابجکت ها در محیط راینو هم بهبود پیدا کرد و بسیاری از باگ های نسخه ۳ نیز برطرف شد.
وی ری راینو V-ray for rhino پلاگین محبوب رندر نیز از نسخه ۴ به راینو اضافه شد. این پلاگین توسط شرکت ASGVIS برای اولین بار به راینو ۴ اضافه شد.
محیط و نوارابزارهای راینو ۴
نسخه ۵ راینو
راینو ۵ نیز مانند نسخه قبلی راینو تغییراتی زیادی داشت و ابزارهای زیادی به آن اضافه شد. یکی از بهترین تغییراتی که راینو ۵ داشت اضافه شدن ابزار گامبال Gumball بود. در نسخه ۴ راینو جابجایی و حرکت دادن آبجکت ها بدون استفاده از دستور move راینو، فقط با ماوس و درگ کردن انجام می شد که دقیق نبود و نمیشد با اندازه خاصی این جابجایی را انجام داد. ضمن اینکه فقط جابجایی در این حالت امکان پذیر بود و چرخاندن و اسکیل کردن آبجکت حتما باید با ابزارهای راینو انجام می شد.
با اضافه شدن ابزار گامبال جابجایی، چرخاندن و اسکیل کردن آبجکت به راحتی انجام می شد و حتی در هر سه حالت هم می توانستیم از اندازه استفاده کنیم و نکته جالب گامبال استفاده از آن در ترکیب با کلید های Shift و Ctrl بود که می توانستیم برای ویرایش ساب آبجکت ها در راینو از آن استفاده کنیم.
ابزارهایی که با راینو ۵ اضافه شده بودند در یک نوارابزار با عنوان New in V5 در آخرین تب از بخش نوار ابزار استاندارد راینو جایگذاری شده اند که تعداد آنها زیاد است.
مطلب معرفی و دانلود راینو ادامه دارد…
پلاگین های راینو ابزارهای قدرتمند که به راینو اضافه می شوند
راینو دارای پلاگین های متعددی در زمینه های مختلف است. پلاگین ها نرم افزار های کوچک تری نسبت به نرم افزار اصلی هستند است که به نرم افزار اصلی اضافه شده و فرمان ها و ابزارهای جدیدی را در اختیار کاربران خود قرار می دهند. معمولا پلاگین ها در زمینه های تخصصی نوشته می شوند. به طور مثال برای آنالیز، رندر و…. در واقع پس از اینکه کاربر با محیط راینو و کار با آن آشنا شد می تواند از این پلاگین ها در موارد خاص استفاده کند. از پلاگین های معروف راینو در زمینه های مختلف می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رندر (Render):
- V-ray for rhino
- Flamingo Raytrace and radiosity rendering
- Penguin
- Maxwell for rhino
- Brazil for rhino
- Keyshot (Hypershot)
- Fryrender
- VSR Realtime Renderer
انیمیشن (Animation):
- Bongo
معماری (Architecture):
- Pointools 4 Rhino
- VisualARQ
- Facade for Rhino
- RhinoTerrain
طراحی جواهرات (Jewelry):
- Rhinojewel
- Matrix 3D
- Jewelerscad
- RhinoGold
- StoneSetting
- JBD Scripts
طراحی شناور و کشتی (Marine):
- RhinoMarine
- RhinOffsets
- RhinoStatics
- Orca3D
پزشکی (Medical):
- DentalShaper
مهندسی معکوس (Reverse Engineering):
- RhinoResurf (for Rhino
- Smurf for Rhino
- RhinoReverse
- Point Cloud for Rhino
- PolyRedu for Rhino
- PtAndStl-Tools
آنالیز (analysis):
- SPC for Rhino
- Scan&Solve for Rhino
- Moldex3D-Mesh
- CADRCS
- cheetahSTC
- Dynamic Display
- KUBRIX
- VSR Shape Analysis
طراحی کفش و پاپوش (Footwear):
- RhinoShoe
- LastElf
- VS – VirtualShoe
- ImagineElf
- ۳dm-shoes
- Shoe-Magic
- SHOT
- xShoe4Rhino
rhino دارای پلاگین های دیگری در زمینه خروجی گرفتن و وارد کردن فایل و…است که می توانید اسامی کامل این پلاگین ها را در آدرس زیر ببینید.
http://www.rhino3d.com/resources
جمع بندی مطلب معرفی و دانلود راینو نرم افزار قدرتمند طراحی و مدلسازی سه بعدی:
خوب فکر می کنم تا حدود زیادی با راینو و پلاگین های قدرتمندی که داره آشنا شدید. اما تو لیست پایین چند تا از ویژگی های راینو را خلاصه و تیتر وار ذکر میکنیم:
راینو حجم بسیار کمی دارد
یادگیری راینو به نسبت خیلی از نرم افزارهای مشابه سریعتر و آسانتر است
برای کار با راینو نیاز به سیستم قدرتمندی ندارید
مدلسازی در نرم افزار راینو بسیار سریعتر از نرم افزارهای مشابه انجام می شود
در زمینه های مختلف پلاگین و ابزارهای تخصصی دارد و به تناسب نیازی که دارید می توانید از این ابزارها استفاده کنید.
حجم فایلهای راینو بسیار کم بوده و امکان کم کردن دوباره حجم فایلها وجود دارد
راینو ورودی و خروجی برای اکثر نرم افزارهای طراحی را براحتی قبول میکند
خروجی های بعضی از نرم افزارهای طراحی مانند سالید ورکس و یا اسکچ آپ را مستقیم باز میکند.
http://www.rhino3d.com ،http://en.wikipedia.org
نسخه راینو | توضیحات | دانلود |
راینو ۴ SR9 ۱۸-اسفند-۱۳۸۹ |
| |
راینو ۵ SR14 ۰۳-خرداد-۱۳۹۶ |
| |
راینو ۶ SR11 ۲۰-اردیبهشت-۱۳۹۷ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR12 ۳۰-آذر-۱۳۹۷ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR13 ۰۸-اسفند-۱۳۹۷ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR14 ۰۸-اسفند-۱۳۹۷ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR17 ۳۰-مرداد-۱۳۹۸ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR18 ۸-شهریور-۱۳۹۸ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR19 ۳-مهر-۱۳۹۸ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR22 ۲۸-آذر-۱۳۹۸ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR24 ۷-اسفند-۱۳۹۸ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. | |
راینو ۶ SR28 ۲۴-مرداد-۱۳۹۹ | این نسخه فقط در ویندوز ۶۴ بیت قابل استفاده است. از این نسخه در ویندوز XP نمی توانید استفاده کنید. |
امتیاز بینندگان:5 ستاره
سلام
خسته نباشید
نسخه راینو sr14 چرا کرک توش نیست؟من دانلود کردم کرکش نیست
سلام…سلامت باشید…راینو ۵ sr14 و میگین یا راینو ۶…؟
هر دو رو چک کردیم…کرک دارن…شاید آنتی ویروستون حذفشون کرده..قبل از اینه اکسترکت کنید انتی ویروس و خاموش کنید…
سلام..جناب حامدی فر ..راینو ۶ رو که تو این سایت و سایتهای دیگه هست رو نصب کردم، نصب کامل میشه ولی داخل صفحه راینو هر خط و صفحه و آبجکتی کشیده میشه دیده نمیشه، بصورت مخفی هستش..در اصل هست وقتی بصورت رندر میزنم دیده میشه که هست اما به صورتهای دیگه هیچ چیزی مشاهده نمیشه..سالهاست که با راینو هم کار میکنم و مشکلی هم در نصبش نداشتم، این مشکل از چیه؟؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایین.
سلام…چند تا آبشن و چک کن…یکی اینکه حالت نما روی shaded باشه…و دیگه اینکه از پنجره display چک کن که گزینه curve تیک خورده باشه…اگر پنجره display سمت راست راینو نبود از بخش منو و panel گزینه display و فعال کن…
سلام اقا من نصب کردم ولی وقتی نقطه میذارم …نقطه را نشون نمیده …..حتی وقتی یه کرو رسم میکنم نقاط اونم نشون نمیده علت جیه
سلام…تو همه حالتهای display این اتفاق می افته…؟یعنی هم wireframe و هم shaded…?
سلام.خسته نباشید .من گرسهپر رو نصب کردم اما تب پنل ها که معمولا بصورت حروف بزرگ انگلیسی هست بالای صفحه وجود نداره.چطور میشه اونا رو آورد یا اینکه باید پلاگین جداگانه ای روی گرسهاپر نصب کرد؟
سلام…منظورتون بخش منو گرس هاپره ..؟متوجه نشدم کجا رو میگید…اگر اونجا الآن به صورت آیکون های کوچیک دراومده کلیک راست کنید و display as text